
Crearea unui logo nu este un proces simplu. Nu este vorba doar de un text și un mic simbol pus lângă. Nu, este mai mult de atât. De la culorile folosite, la mărimea și tipul fontului, totul se reduce la viziunea artistului care îl creează pentru a uni totul într-un singur logo. Acesta face parte din identitatea vizuală a afacerii clientului. Pe lângă asta, logo-ul trebuie să funcționeze nu doar pe site-ul clientului. Acesta trebuie să se potrivească pe site, pe un banner, flyer, tricouri sau alte materiale de marketing, pe coveruri Facebook, cărți de vizită și practic pe orice. Iar pentru asta, avem nevoie de mai multe formate pentru logo!
Dar ce formate ar trebui să livreze creatorul logo-ului pentru a satisface cerințele clientului?
Înainte de a răspunde la întrebarea asta, trebuie să menționăm că sunt 2 tipuri de imagini. Este vorba de CMYK, care este ideal pentru printuri de orice fel. De la cărți de vizită, la imprimarea pe bannere. Acest CMYK este un acronim pentru CYAN (o nuanță de albastru), MAGENTA (o nuanță de roz), YELLOW (galben) și K (care reprezintă culoarea negru). Mai multe detalii găsim la acest link. Pentru o mai ușoară înțelegere, putem asocia acest format cu forma fizică. Practic, acesta poate fi pipăit, atins.
Apoi mai este RGB, care este făcut pentru web. Acesta poate fi folosit în clipuri promoționale, coveruri, site-ul web. El reprezintă prescurtarea de la RED (roșu), GREEN (verde), BLUE (albastru). Mai multe detalii, la acest link. Pentru a înțelege mai ușor aceasta, putem asocia acest format cu forma virtuală, digitală. Pe acesta nu îl putem atinge, doar vedea pe un calculator, smartphone, TV, banner digital, etc.
Pentru fiecare avem nevoie de mai multe versiuni și formaturi pentru a veni în ajutorul celui care printează sau pune logo-ul unde îi cere clientul.
Modul digital (RGB) este cel mai complex și ar trebui să conțină următoarele formaturi:
- JPEG
- PNG
- AI
- EPS
- SVG
Modul pentru print (CMYK) trebuie să conțină doar 3 formaturi:
- AI
- EPS
Toate astea sunt valabile pentru logo-urile vectoriale. Pentru mai multe detalii despre logo-urile vectoriale, accesați acest link.