fbpx
Educativ

Ce este un certificat SSL și de ce am eu nevoie de așa ceva?

articol ce este ssl

La fel ca în articolele trecute, le luăm pe rând:

Ce este un certificat SSL?

Pornim de la SSL, abrevierea de la Secure Sockets Layer, sunt protocoale de criptare care permit comunicații sigure pe internet. Te-am speriat? Stai să explic:

Atunci când accesezi un website, iar acesta are în fața adresei un lacăt închis, înseamnă că acel site este securizat. Asta înseamnă că utilizatorul (tu, în cazul acesta) are o conexiune sigură, care nu-i va pune în pericol datele. Acestea rămân private.

ssl-example

Poză luată de pe Omniconvert.

Poza de mai sus prezintă cele două moduri în care se poate prezenta un site. Cel de sus are certificat SSL, iar cel de jos nu are. O altă modalitate de a vedea dacă site-ul este securizat este prin verificarea adresei. Dacă adresa începe cu http://, aceasta nu este criptată, iar site-ul nu este securizat. Dacă adresa conține și acel “s” în adresă (https://), atunci site-ul conține certificatul ssl de securitate.

Cum funcționează certificatul SSL?

El funcționează asigurând că datele transferate dintre utilizatori și website-uri rămân private, imposibil de citit de către surse externe. Asta e util atât în navigarea pe pagini de zi cu zi, dar în special atunci când introduci date personale și mai ales carduri sau informații bancare. Certificatul SSL asigură utilizatorul că datele sale merg doar către site-ul pe care le introduce și că acestea nu pot fi interceptate de către alte surse.

După ce am explicat toate astea, bănuiesc că este evident de ce avem nevoie de certificate SSL pentru site-urile pe care le deținem.

articol ce este ssl

De ce am nevoie de așa ceva?

După cum am zis mai sus, atunci când accesezi un website, iar acesta îți cere anumite date personale, este important ca site-ul să conțină un certificat SSL. Cu atât mai important este ca firmele cu magazine online să aibă certificat SSL, întrucât cere utilizatorilor adrese de facturare a produselor vândute și mai mult de atât, datele cardului bancar, unde este cazul.

Așadar, certificatul SSL este un lucru esențial în anul acesta, iar toate agențiile de web design ar trebui să-l includă în oferta site-urilor lor, împreună cu modulul GDPR.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *